cropped-view-1.jpg

This 9,000-sq.m school building is set to be finished mid-2016, in time for the new school year. Special effort was made, during the planning process, to address the space program requirements of senior high school students. Design attention was given to crowd control and flow to ensure efficient building operations and management.

The building breathes passively where natural ventilation is concerned. Features that ensure user comfort is provided with great care. The design controls the amount of sunlight that is admitted into the building, where excess solar gain may result in high cooling energy consumption. Sun control and shading devices like ledges are placed in strategic locations. These are expected to reduce building peak heat gain during afternoons and cooling requirements and improve the natural lighting quality of school interiors. The amount and location of fenestration is controlled as well not just to reduce in cooling energy consumption, but also to improve student visual comfort by controlling glare and reducing contrast ratios.

As part of a big campus, the footprint is deliberately U-shaped, allowing a central lawn for various school functions and as spillover space for the convention halls at the ground floor. This is also the building’s open space contribution and a tool for wayfinding within the campus.

The lot sits at the end of a major street, allowing great opportunities for visual emphasis and landmarking.

A lot of changes happened to the facade and aesthetics, under the discretion of the constructor and with my knowledge. Still the project is something to be proud of.

 

Posted by:Carl Saycon, MBA, Architect, Environmental Planner, Green Building Professional

Hi, I'm Carl, an architect, urban planner, and green building professional. After working in top development companies in the Philippines for more than 13 years, I founded FYI Design Studio in June 2015. Although we started on a shoestring budget, we were deeply imbedded in our commitment to provide design solutions that are contextual, appropriate, and environmentally responsible. The team has evolved since then through countless ideation sessions and project experiences, nothing short of revelatory and enlightening for everyone involved. Nonetheless our commitment remains. Come with me and join us in our journey. This is the story of a tiny little firm. For project inquiries, please email me carlsaycon@fyidesignstudio.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s